ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ

Η Ιερά Εικόνα Παναγίας της επωνομαζομένης Βασίλισσας, κατασκευάστηκε για να τοποθετηθεί στην Κόγχη του Ιερού Βήματος, ως Βασίλισσα των Ουρανών.  Ονομάζεται Βασίλισσα, από τον στίχο του ψαλμού 44 του Προφητάνακτος Δαυίδ, " Παρέστη η βασίλισσα εκ δεξιών, εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη".  Είναι ακριβώς τα λόγια τα οποία επικαλείτε ο Ιερεύς για να εξάγει την μερίδα της Παναγίας μας από το πρόσφορο. Απεικονίζει τον Κύριό μας ωε βρέφος όρθιο, να στέφει την Παναγία Βασίλισσα των ουρανών «και επιθυμήσει ο Βασιλεύς του κάλλους Σου».

     Αυτήν την προσωπική εμπειρία της παρουσίας του Θεού στην ζωή μας θα προσπαθήσουμε και αυτήν την πνευματική περίοδο του Δεκαπενταυγούστου να βιώσουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στους Αγίους Αναργύρους Καρδίτσας (Ριζοβούνι – Κρανιά – Άγιοι Ανάργυροι), όπου έχουμε αφιερώσει τις παρακλήσεις σε θαύματα και εμφανίσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε να στηριχθούμε πνευματικά, έχοντας μπροστά μας και κάτω από τον Σταυρό του Κυρίου μας Την Παναγία Βασίλισσα του κόσμου (Εικόνα), η οποία εξέρχεται από το Ιερό Βήμα για τις Παρακλήσεις και για όλο τον Θεομητορικό μήνα, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Βασίλισσά μας, στην Μητέρα όλου του κόσμου.
 Είναι συγκινητικά τα όσα αναφέρει ο Ηλίας Μηνιάτης για την προστασία της Θεοτόκου στους πιστούς:

«Ορφανοί που στερηθήκατε τους γονείς σας.  Γονείς που στερηθήκατε τα παιδιά σας, σύζυγοι που στερηθήκατε τους συζύγους σας, ξένοι που πονάτε, θλιμμένοι, σκλαβωμένοι, αμαρτωλοί, μη λυπείσθε.  Εσείς έχετε μητέρα, την Μητέρα του Θεού.  Μητέρα που σας κυβερνά στην ορφάνια σας, που σας δίδει στις θλίψεις την παρηγοριά, στα πάθη την θεραπεία, στις αμαρτίες την συγχώρηση. Μη λυπάσθε, εσείς έχετε μητέρα, την Μητέρα του πόνου, την Μητέρα του Θεού.  Χριστιανοί, μικροί και μεγάλοι, ιερείς, λαϊκοί, νέοι, γέροντες, άνδρες, γυναίκες, πληγωμένοι, όσοι λατρεύετε τον Εσταυρωμένο Υιόν της, την Παρθένον να επικαλείσθε. Δια να απαλύνει ο πόνος σας και να σηκώνετε έτσι τον σταυρό σας, τον πόνο, την θλίψη σας».

Καλό κι εὐλογημένο Προσκύνημα!

Ἀπολυτίκιον Παναγίας Βασίλισσας
 Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῆ σεπτῆ Σου Εἰκόνι τῆς Βασιλίσσης προσπίπτωμεν, κλίνοντες τό γόνυ, Παρθένε, τῆς ψυχῆς και τοῦ σώματος, δεόμενοι ἀντιλήψεως, Ἁγνή, πρεσβείαις προς Υἱόν Σου και λιταῖς. Ἵνα τύχωμεν, Παρθένε, τῆς παρ’ Αὐτοῦ πλημελημάτων ἀφέσεως. Δόξα τοῖς μεγαλείοις Σου, Σεμνή, δόξα τοῖς θαυμασίοις Σου, δόξα ὑπερβαλόντως, Κόρη, τῆ δυναστείᾳ Σου.

Ἡ Ἱερὰ Εἰκόνα τῆς Παναγίας θὰ ἐξέρχεται ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Βήματος καὶ θὰ τίθεται σὲ προσκύνηση στὶς Πανηγύρεις καὶ Ἀγρυπνίες τοῦ Ναοῦ, καθὼς καὶ στὶς Ἱερὲς Παρακλήσεις τοῦ Δεκαπενταυγούστου.

Δείτε Επίσης...

by click4money